Rinneturvallisuus

Turvallisuus syntyy yhteispelillä

Laskettelu on vauhdikas laji ja Ylläksen laajalla rinnealueella saattaa vilkkaina päivinä liikkua tuhansia eritasoisia laskijoita. Maamme mittavin rinnetarjonta takaa kyllä kaikille omat suosikkirinteet ja riittävästi tilaa, mutta turvallisen laskupäivän varmistamiseksi tarvitaan yhteiset pelisäännöt – aivan kuten liikenteessäkin – joita noudattamalla vältytään turhilta vahingoilta.

Ski patrol Ylläs valvoo ja opastaa

Ylläs on suomalaisen ski patrol toiminnan ja rinneturvallisuuden edelläkävijä ja on ollut myös vahvasti mukana kehittämässä hiihtokeskusalan yhtenäistä patrolkoulutusjärjestelmää.

Punaisissa asuissa liikkuvat ski patrollerit ovatkin nykyisin tuttu näky lähes kaikissa muissakin maamme hiihtokeskuksissa. Heidän erikoisosaamistaan on kaikki rinneturvallisuuteen liittyvä.

He huolehtivat rinteiden kunnon tarkistamisesta, opasteista, reunamerkeistä ja törmäyssuojista – ylipäätään kaikesta mikä takaa mahdollisimman turvalliset puitteet jokaisena laskettelupäivänä. Patrollerit myös opastavat ja neuvovat mielellään kaikkia apua tarvitsevia – ja tarpeen tullen myös puuttuvat muita laskijoita vaarantavaan toimintaan.

Hiihtohissit

Ylläksellä on käytössä 26 hissiä, joiden yhteenlaskettu nousukapasiteetti on reilut 30 000 nousua tunnissa.

Ylläsjärven puolella on yksi  gondolihissi sekä yksi kuuden hengen tuolihissi. Äkäslompolon puolella yksi neljän hengen tuolihissi. Suurin osa muista hisseistä on ankkurihissejä tai sompahissejä.
Mattohissejä tunturissa on käytössä kaikkiaan kolme, joista kaksi on Ylläsjärven puolella ja kolmas sijaitsee Äkäslompolon lasten harjoittelualueella, jossa pyörii myös Ylläksen ainoa naruhissi.

Mattohissit ja naruhissi ovat kaikkein yksinkertaisimpia käyttää ja soveltuvat siksi erityisen hyvin perheen pienemmille.

Sompahississä noustaan ylös yksin omalla vetolaitteella ja rauhallista vauhtia kulkevaan hissiin meneminen on helppoa, joten se sopii hyvin lapsille ja aloittelijoille hissinousuihin totutteluun.

Ankkurihisseissä voi nousta kaksi henkilöä samalla vetolaitteella ja koska näiden hissien pyörimisvauhti on usein jo kovempi, saattaa niiden käyttäminen vaatia lapsilta ja aloittelevilta aikuisilta hieman harjoitusta. Hissihenkilökunta kyllä avustaa ja neuvoo. Lasten on hyvä harjoitella taitoa ensin hiihtokoulussa tai kokeneen aikuisen avustamana.

Lapsen kuljettaminen rintarepussa tai kantorinkassa hississä on turvallisuussyistä kielletty.

 

 

Rinteiden kunnostus

Ylläksen rinteet kunnostetaan koneellisesti joka päivä hissien sulkeutumisen jälkeen. Kunnostus tapahtuu heti illalla, myöhemmin yöllä tai varhain aamulla. Kunnostusaika voi vaihdella olosuhteiden ja seuraavalle päivälle odotetun sään mukaisesti, jotta rinteet olisivat mahdollisimman hyvässä kunnossa uuden laskupäivän alkaessa.

Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että lumisade tai tuuli tuo uutta lunta kertaalleen kunnostetuille rinteille jo ennen hissien aukaisua tai myöhemmin laskupäivän aikana. Tällöin voidaan tarvittaessa sulkea hissejä hetkeksi yksi kerrallaan ja kunnostaa nousulatuja uudelleen. Muuta kunnostustyötä ei kuitenkaan ole enää laskupäivän aikana turvallista tai tarkoituksenmukaista tehdä, joten sään aiheuttama poikkeava olosuhde on laskiessa vain huomioitava.

Rinne suljettu -opasteella merkitty rinne ei ole sillä hetkellä käytössä ja laskeminen siinä voi olla riskialtista. Tyypillinen tilanne on alkukaudesta, jolloin lumisateen jälkeen rinne saattaa näyttää ulospäin hyvälle, mutta  lumipeite ei ole vielä riittävän paksu tai kantava, jolloin lumen alla vaaniva rakkakivikko yllättää ikävästi kielletylle alueelle menevän laskijan.

Opasteet ja kieltomerkit ovat paikoillaan syystä ja oman turvallisuuden takia jokaisen laskijan on toimittava niiden mukaisesti.

Park alueet ja off-piste rinteet

Kunnostettujen rinteiden lisäksi Ylläksen tarjontaan kuuluu erityissuorituspaikkoja, joissa turvallisuusasiat korostuvat niiden käyttötarkoituksen takia.

Snow parkit, yksittäiset hyppyrit ja kunnostamattomat off-piste rinteet vaativat käyttäjiltään ennakkotutustumista ja riittävää taidollista valmiutta laskea niillä.

Off-piste rinteet on pyhitetty vapaalaskuun ja niitä ei kunnosteta lumisateiden jälkeen kuten normaaleja rinteitä, vaan niiden annetaan olla luonnonvaraisena koko kauden. Off-piste rinteiden lumitilannetta kuitenkin kontrolloidaan ski patrolin toimesta ja ne avataan vasta kun lumitilanne on riittävän hyvä ja lumipeite kantaa laskijaa kunnolla. Siitä huolimatta laskijan tulee varautua yksittäisiin kiviin lumenpinnan päällä, tuiskuvalleihin, painanteisiin ym. luonnollisiin muotoihin.

Myös snow parkkien olosuhteet saattavat vaihdella päivittäin ja laskuvälineiden luisto voi olla eri aikoina hyvin erilainen, jolloin myös kunkin suorituspaikan vaatima oikea ja turvallinen vauhti voi vaihdella suuresti. Siksi sopiva vauhdinotto täytyy aina testata ennen hurjimpia temppuja.

Rinne-ensiapu

Ylläksen molemmat hiihtokeskusalueet ovat laajoja ja rinteitä on paljon. Siksi sekä Äkäslompolossa, että Ylläsjärvellä toimii omat ensiapuyksiköt.

Molempien puolien ensiaputoimenpiteistä huolehtivat sairaanhoidon ammattilaiset – sairaanhoitajat tai ensihoitajat.

Tarvittaessa potilaat ohjataan jatkohoitoon joko päivystävään lähikuntien terveysasemalle tai Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Vahingon sattuessa voit hälyttää apua soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.

Rinnesäännöt

Näitä yksinkertaisia sääntöjä noudattamalla varmistat, että omalta osaltasi edistät kaikkien rinteiden käyttäjien turvallisuutta – myös omaasi.

  1. Tarkista varustuksesi toimivuus ja siteiden säädöt. Kypärän käyttö on suositeltavaa.
  2. Etene hissijonossa järjestyksessä ja täytä kaikki hissipaikat. Poistu hissistä ainoastaan merkityillä poistumispaikoilla.
  3. Valitse rinne taitotasosi mukaan. Tutustu erityissuorituspaikkoihin aina etukäteen.
  4. Ohita muut rinteessä liikkuvat riittävän etäältä. Ylhäältä ja takaa tuleva väistää aina. Huomioi erityisesti pienet lapset.
  5. Pysähdy vain paikkaan, josta sinut huomataan. Jos nouset rinnettä ylöspäin, käytä aina rinteen reunaa.
    (Ohjeet skinnaajille.)
  6. Säätele vauhti taitojesi mukaan. Huomioi paikalliset rinne- ja lumiolosuhteet.
  7. Pulkkailu on sallittu vain sille osoitetuissa paikoissa.
  8. Lasket aina omalla vastuullasi. Huomioi, että off-pisterinteillä ja hoitamattomien rinteiden ulkopuolella tapahtuvia vahinkoja eivät normaalit tapaturmavakuutukset välttämättä korvaa.
  9. Rinteessä liikkuminen päihtyneenä on kielletty.
  10. Jokaisen velvollisuus on auttaa tapaturman sattuessa. Ilmoita viipymättä onnettomuuksista henkilökunnalle.

Noudata aina opasteita ja henkilökunnan ohjeita. Henkilökunnalla on oikeus ja velvollisuus poistaa hissilippu henkilöltä, joka ei noudata rinnesääntöjä.

Parkkisäännöt

  1. Tutustu suorituspaikkoihin ennen käyttöä.
  2. Varmista alastulon vapaus.
  3. Pysähdy vain paikkoihin, mistä sinut huomataan. Älä pysähdy hyppyreiden alastuloihin.
  4. Valitse suorituspaikka taitotasosi mukaan.
  5. Huomioi keliolosuhteet.
  6. Ylhäältä tuleva on väistämisvelvollinen.

Ankkurihissiohjeet

  1. Jonotus hissille
    Asetu järjestyksessä hissijonoon, liiku reippaasti jonon mukana. Ota hissilippu esille hyvissä ajoin ennen lippuporttia. Tutustu esillä oleviin hissiohjeisiin. Kysy hissihenkilökunnalta neuvoa tarvittaessa. Hissihenkilökunnan vastuu on huolehtia opastuksesta sekä turvallisuudesta. Ennen hissin lähtöpaikkaa on odotuspaikka ja/tai automaattiportti, missä asetutaan rinnakkain ja odotetaan vuoroa mennä lähtöpaikalle. Siirry lähtöpaikalle ripeästi ja odota ankkuria seisten rinnakkain.
  2. Valmistelu hissin lähtöpaikalla
    Jos sinulla on sauvat, ota ne tulevaan ankkuriin nähden uloimpaan käteen, asetu/laske opastetulle lähtöpaikalle. Tartu vapaalla kädellä ankkurin varteen ja ohjaa ankkuri vartalosi taakse reisien yläosaan tai lautailijana jalkojesi väliin.
  3. Lähtö hissillä
    Odota rauhallisesti, ankkurivetolaite vetää sinut liikkeelle. Älä istu ankkurin päälle vaan nojaa kevyesti ankkuria vasten. Liukuva askel menosuuntaan helpottaa lähtöä ja vähentää nykäisyä.
  4. Turvallisuus hississä
    Seiso tasaisesti suksien tai laudan päällä, näin tasapaino säilyy paremmin. Ankkurin korkeus vartaloiden takana on parhaan tasapainon saavuttamiseksi asetettava lyhyemmän henkilön mukaan.
  5. Matkustaminen hississä
    Älä leiki hississä. Leikkimisellä aiheutat vaaraa itsellesi ja muille hississä oleville sekä mahdollisesti hissin rikkoutumisen.
  6. Valmistautuminen hissistä poistumiseen
    Pysy ladulla, älä mutkittele tai vedätä sivulle. Poisjääminen on sallittua ainoastaan merkityillä paikoilla.
  7. Poistuminen hissistä
    Jos kaadut, päästä heti irti ankkurista ja pyri poistumaan nopeasti nousuladulta sivuun. Takana tulevan on vaikea väistää, jos nousulatu on täysin tukossa.
  8. Älä jää poistumisalueelle
    Hissilinjalla on n. 30 metriä ennen poistumispaikkaa lähestymisopaste ja poistumispaikalla on poistumispaikkaa sekä -suuntaa osoittava opaste. Valmistaudu ajoissa poistumiseen ja varmista, ettei ankkuri jää vaatteisiin kiinni.

Tuolihissiohjeet

  1. Jonotus hissille
    Asetu järjestyksessä hissijonoon, liiku reippaasti jonon mukana. Ota hissilippu esille hyvissä ajoin ennen lippuporttia. Tutustu esillä oleviin hissiohjeisiin ja huomioi monenko hengen tuolihissi on. Tuolihississä alle 125 cm pitkät lapset voivat nousta vain aikuisen seurassa. Kysy hissihenkilökunnalta neuvoa tarvittaessa. Hissihenkilökunnan vastuuna on huolehtia opastuksesta sekä turvallisuudesta. Ennen hissin lähtöpaikkaa on odotuspaikka ja/tai automaattiportti, missä asetutaan rinnakkain ja odotetaan vuoroa lähtöpaikalle menoon. Siirry lähtöpaikalle ripeästi ja odota tuolia rinnakkain seisten.
  2. Valmistelu hissin lähtöpaikalla
    Jos sinulla on sauvat, ota ne jo hyvissä ajoin toiseen käteen ja ota toisella kädellä vastaan tuolin istuimen etureuna. Pyrkikää istumaan tuoliin yhtä aikaa.
  3. Lähtö hissillä
    Istumisen jälkeen odota rauhallisesti, kunnes lähtö on tapahtunut. Pidä sukset ”rauhallisina” yhdensuuntaisena lähdön aikana ja sulje tuolin suojakaari välittömästi.
  4. Turvallisuus hississä
    Pidä sukset rauhallisena, älä heiluta niitä, sillä suksien osuessa yhteen siteet saattavat laueta. Pidä turvakaari koko matkan ajan suljettuna, äläkä keinuta tuolia. Hississä ei saa tupakoida.
  5. Matkustaminen hississä
    Älä leiki hississä.Pidä sauvoistasi kiinni ja vältä muutenkin hansikkaiden ym. välineiden käsittelyä hississä. Hissistä putoavat välineet ja varusteet saattavat hukkua lopullisesti, koska hissiuralla on pitkiä matkoja täysin umpihankea.
  6. Valmistautuminen hissistä poistumiseen
    Ennen poistumispaikkaa hissilinjalla on siitä ilmoittava opaste. Varmista, ettei varusteesi tai vaatetuksesi ole kiinni tuolin rakenteissa. Tuolin suojakaari avataan siitä ilmoittavan opasteen kohdalla. Suksien ja lautojen kärjet pidetään ylhäällä.
  7. Poistuminen hissistä
    Nouse poistumispaikkaa ja poistumissuuntaa osoittava opasteen kohdalla tuolin eteen seisomaan. Odota rauhallisesti, kunnes tuoli työntää sinut poistumispaikan myötämäkeen.
  8. Älä jää poistumisalueelle
    Siirry ulommaksi poistumisalueelta heti ja tee tilaa takaa tuleville. Näin vältytään yhteentörmäyksiltä ja saadaan poistuminen joustavaksi ja turvalliseksi.
Scroll to Top