Lumiturvallisuus

Tiedosta riskit talvisilla tuntureilla

Ylläksen hiihtokeskuksen kunnostetuilla rinteillä ei  ole lumivyöryvaaraa, mutta alueen luonnonvaraisilla tuntureilla vyöryjä esiintyy joka talvi. Muuttuneet sääolosuhteet ja väkimäärän lisääntyminen tuntureilla ovat jopa kasvattaneet vyöryjen määrää viime vuosien aikana. Tuntureilla liikkuvan retkeilijän – olipa tämä sitten liikkeellä millä tahansa välineellä – on syytä vähintäänkin tiedostaa vaara ja pysytellä pois lumivyörymaastosta.

Vapaalaskijalle lumipeitteen alla piilevät kiinteät maastonpeitteet – kuten kivet, kannot ja puunrungot – muodostavat vyöryjä todennäköisemmän riskin vähintäänkin loukkaantumiseen. Myös eksyminen, uupuminen kaukana asutuksista sekä paleltumat voivat asettaa tuntureilla kulkijan talviset erätaidot koetukselle.

Ski patrol Ylläs – lumen asiantuntija

Hiihtokeskusalueen ulkopuolella sijaitsevien tuntureiden turvallisuus ei varsinaisesti kuulu hiihtokeskuksen vastuualueeseen, mutta Ski patrol Ylläs on heti perustamisestaan asti tehnyt vapaaehtoistyötä myös niiden turvallisuuden eteen. Patrol on kouluttautunut ja varustautunut lumivyöryjen varalta jo -90 luvulta alkaen ja menneen kolmen vuosikymmenen kuluessa Ylläksestä on muodostunut vapaalaskun – ja lumiturvallisuuden johtava osaamiskeskus Suomessa.  Täällä vapaalaskijoille on tarjolla hyvien harrastuspuitteiden lisäksi kansainvälisen tason asiantuntevaa ja ajanmukaista koulutusta.

Vankimman kokemuksen omaavat patrollerit ovat suorittaneet hyväksytysti CAA  Avalanche Operations, Level 2 – ammattikoulutuksen ja he voivat käyttää ammattinimikettä lumivyöryasiantuntija.

Vapaalaskija tarvitsee erityistaitoja

Luonnonvaraisille tuntureille ja vuorille suuntaava vapaalaskija tarvitsee erityisvälineitä niin liikkumiseen, kuin myös mahdollisen lumivyöryn varalta.

Lumivyörypiippari, sondi ja lapio ovat jokaisen vapaalaskijan perusvarusteita, joita täytyy osata myös tarvittaessa käyttää. Oleellista on kuitenkin hyvä laskuretkien ennakkovalmistelu ja taito välttää kulloisiakin vaaranpaikkoja, jolloin ymmärrys säästä, lumesta ja jatkuvasti vaihtelevasta lumivyöryvaarasta on ensiarvoisen tärkeätä.

FINLAV – kurssit vapaalaskijoille

FINLAV – Suomen lumivyörykoulutusjärjestelmä on Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n hallinnoima ja sen tavoitteena on lisätä suomalaisten yleistä tietämystä ja ymmärrystä lumivyöryvaaraan liittyvistä riskeistä ja tarjota kansainvälisten standardien mukaista laadukasta ja ajantasaista koulutusta turvallisempaan liikkumiseen lumivyörymaastojen läheisyydessä.

Ski patrol Ylläksen lumivyöryasiantuntijat ja lumivyöryteknikot ovat kaikki Suomen lumivyörykoulutusjärjestelmän auktorisoimia lumiturvallisuuskouluttajia. Ylläksellä järjestetään vuosittain useita lumiturvallisuuskursseja, joilta vapaalaskuharrastus on hyvä aloittaa.

Kauden 2022 – 2023 kurssit

 Ski patrol Ylläs tarjoaa Finlav – Lumiturvallisuus 1 – kursseja kaikilla hiihtolomaviikoilla. Ilmoittautumislinkit avautuvat lokakuun kuluessa.

Lumivyöry­ennusteet

Ski patrolin lumivyöryennustetiimi laatii Ylläksen luonnonvaraisten tuntureiden paikallista lumivyöryennustetta, jota on julkaistu vapaalaskijoiden oman päätöksenteon tueksi kaudesta 2016 – 2017 alkaen. Ylläs oli ensimmäinen suomalainen hiihtokeskus, jossa aloitettiin paikallinen lumivyöryennustepalvelu. Sitä ennen patrol toimi Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennusteyksikön kenttätietoa keräävänä kumppanina ja tämä vuodesta 2003 keskeytyksettä jatkunut yhteistyö jatkuu edelleen. Ski patrolin tekemä ennuste kattaa Ylläksen seitsemän tunturin alueen, kun taas Ilmatieteenlaitoksen alueellinen ennuste laaditaan laajemmalle Ylläs-Levi alueelle.

Lumivyöryihin varautuminen

Lumivyörymaastoksi voidaan luokitella jo 10 x 10 metrin kokoinen lumipeitteinen jyrkkä maastonkohta, jossa lumen vyöryminen on mahdollista. Yleisenä jyrkkyyden raja-arvona vyöryille pidetään 30 asteen kaltevuutta, mutta jo yli 25 asteen kaltevuuksissa voi ihminen laukaista vyöryn, mikäli olosuhteet ovat sille erittäin otolliset.

Lumivyöryn sattuessa ammattimaisen avun saaminen voi useassa tapauksessa kestää liian kauan, sillä ihminen ei selviä lumen alla hengissä kovinkaan pitkää aikaa. Siksi jokaisen vapaalaskijan tulee kyetä auttamaan laskukaveriaan, jolloin nk. kaveripelastamistaidot ovat ensiarvoisen tärkeitä. Lumiturvallisuusvälineiden käyttö pitää olla hyvin hallussa, jotta pystyy toimimaan tehokkaasti paineenkin alla. Tämä vaatii jatkuvaa harjoittelua ja taitojen kertausta.

Ylläksellä tähän on tarjolla oiva mahdollisuus, sillä Ylläksen Äkäslompolon puoleisella hiihtokoululla on käytössään Pieps – piippariharjoittelulaitteisto, jonka avulla erilaisia harjoitusskenaarioita voidaan rakentaa nopeasti ja harjoittelu on sekä todentuntuista, että tehokasta. Voit osallistua hiihtokoulun ryhmäkurssille tai sitten varata yksityisen harjoitteluajan itsellesi tai koko seurueellesi.

Lumivyöry­piippareiden testausasema

Ylläksen Äkäslompolon puolella on käytössä lumivyörypiippareiden testausasema. Se sijaitsee Varkaankurun pohjalla  Jokerihissien ala-aseman tuntumassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon kulkevan reitin alkupisteessä.

Avun hälyttäminen vapaalaskuretkellä

Kaikissa hätätilanteissa hälytä apua 112 – numerosta. Lataa puhelimeesi 112 – sovellus!

 

Vapaalaskijan turvaohjeet

  • Laskeminen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuu aina omalla vastuulla. Tarkista vakuutusturvasi kattavuus!
  • Älä laske yksin. Maastossa ainoa turvasi vahingon sattuessa voi olla laskukaverisi, sillä ammattimaisen avun saaminen tiettömien taipaleiden päähän ei tapahdu hetkessä
  • Suunnittele reittisi ennakkoon kartalla sääennusteen ja lumivyöryennusteen tiedot sekä laskuryhmäsi toimintakykytaso huomioon ottaen
  • Lataa puhelimeesi 112 – sovellus, jonka avulla hälytät nopeasti apua ja annat samalla pelastajille tarkat sijaintitietosi, jolloin apu löytää paikalle mahdollisimman nopeasti
  • Ilmoita lumivyörystä hätänumeroon 112 aina, vaikka avuntarvetta ei syntyisikään. Joku tilanteen kauempaa nähnyt sivullinen on voinut tehdä hälytyksen, jolloin mittavat pelastustyöt laitetaan käyntiin turhaan, mikäli pelastusviranomaiset eivät saa oikeaa tietoa vyörypaikalta
  • Varaudu säänmuutoksiin ja mahdollisiin vahinkoihin ja onnettomuuksiin pakkaamalla reppuusi riittävästi varavaatetta, juomista ja evästä. Laskettelulasit, otsalamppu ja ensiapuvälineet kannattaa aina olla varalta mukana
  • Ennen laskuretkeä huolehdi, että joku tietää minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Muista ilmoittautua kun olette palanneet
  • Tarkista sääennuste ja lumivyöryennuste vielä kerran juuri ennen retkelle lähtöä ja tee tarvittaessa muutokset reittisuunnitelmaan. Älä epäröi jättää laskuretkeä toiseen ajankohtaan, mikäli olosuhteet tai ryhmäsi päivän toimintakyky arveluttavat
  • Testaa oma ja ryhmäsi jäsenten lumivyörypiipparit aina ennen maastoon lähtemistä ja pitempien taukojen jälkeen. Varmista, että kaikilla on myös sondi ja lapio mukana. Vyöryreput on hyvä laittaa toimintavalmiiksi heti lähtiessä

@skipatrol_yllas

Sää lämpenee selkeästi ja lämpötila ei laske edes öisin pakkasen puolelle tulevien vuorokausien aikana.

Yksittäisen laskijan mahdollisuus vaikuttaa lumipeitteen heikkoihin kerroksiin kasvaa ja mahdolliset vyöryt voivat olla kooltaan ja vaikuttavuudeltaan suuria.

Kuvassa punaisella nuolella merkitty pitkään säilyvä heikko kerros on piilotellut lumipeitteessä koko talven ja se on jälleen aktivoitunut.

Lisäksi lumipeitteen yläosassa uudemman lumen sisällä on heikko rajapinta, joka on alkanut reagoimaan yläpuoliseen kuormitukseen.

Lue tuorein Ylläksen luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryennuste profiilin linkin kautta. #skipatrol_yllas #visityllas #avalancheforecasting
Lumivyöryvaara vaihtelee tällä hetkellä selkeästi ilmansuunnan ja lumipeitteen paksuuden mukaan.

Vaara on suurimmillaan iltapäivisin auringon vaikutuksessa olevilla eteläisen ja läntisen sektorin jyrkillä rinteillä, joissa lumipeite on alle metrin syvyinen. 

Sen sijaan paksumman lumipeitteen alueilla, joissa lunta on reilusti yli metrin, on lumipeite ollut kaikilla ilmansuunnilla vahvistumaan päin ja yksittäisen laskijan mahdollisuus laukaista vyöry on vähentynyt pintalumikerroksen sitoutumisen myötä.

Laskupäiväsi lumivyöryennusteen voit aina tarkistaa profiilin linkin kautta. #skipatrol_yllas #visityllas #avalancheforecasting
Reilun viikon aikana peräkkäin kulkeneet useat lumisaderintamat ovat tuoneet Ylläkselle uutta lunta niin paljon, että nyt lumipeite on paksumpi kuin kertaakaan aiemmin kuluneena talvena.

Jatkuvat lumisateet, kovat tuulet, vaihtelevat lämpötilat ja ajoittaiset vesisateet ovat muokanneet lumipeitteen ylimpiä kerroksia.

Pinnasta metrin syvyydelle löytyy nyt useita heikkoja kerroksia tai rajapintoja, joista mahdollinen vyöry voisi laueta.

Uutta lunta on kertynyt tuulten mukana eniten eteläisille ja läntisille sektoreille. Niistä löytyy tyypillisiltä vyöryjen lähtöalueilta yli metrinkin paksuisia tuiskulumen kertymiä.

Kelit ovat nyt rauhoittumaan päin, mutta tuiskulumen stabilisoituminen kestää vielä ainakin päivän tai pari.

Pohjoisen sektorilla uutta lunta on vähemmän, mutta siellä on myös metrin syvyydellä pinnasta useampi heikko kerros.

Oheinen video on kuvattu Kellostapulin pohjoiseen laskeutuvalla rinteellä 35 asteisessa maastonkohdassa.

Lunta oli 180 cm. Parikymmentä senttiä paksun uuden lumen kerroksen alla on vanhemman lumipeitteen pinta, joka oli ennen sateiden alkua äärimmäisen liukas ja kova.

Uusi lumi on sitoutunut tähän pintaan huonosti ja lisäksi sen alla olevan korppukerroksen alapuolelle on muodostunut fasettia. Siitä alaspäin löytyy noin 30 cm välein jääkerrokset, joiden alla ja yllä on myös fasettia.

Kaikki nämä kerrokset ovat potentiaalisia vyöryn murtumakohtia.

Kevätaurinkon merkitys on myös jo suuri, joten aurinkoisilla rinteillä rinteiden pinta pehmenee ja muuttuu märäksi päivän aikana.

Lumivyöryvaaran kannalta tilanne on monisyinen ja se voi vaihdella suuresti ilmansuunnasta ja ajankohdasta riippuen.

Lue tuorein Ylläksen luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryennuste profiilin linkin kautta. #skipatrol_yllas #visityllas #avalancheforecasting
Pääasiassa koillistuulen saattelemat lumisateet ovat jatkuneet Ylläksellä koko viikon ja suojanpuolille on muodostunut monin paikoin erittäin runsaita tuiskulumen kertymiä. Oheinen video on kuvattu torstaiaamuna.

Viikon kolmas matalapainerintama on parhaillaan kulkemassa Ylläksen läpi ja ajoittain erittäin sakea lumisade jatkuu yön yli lauantai-iltapäivään saakka. Uutta lunta saadaan jälleen ennusteiden mukaan 10-16 cm.

Samalla lämpötila nousee ja iltapäivän aikana ainakin puurajan alapuolella sade muuttuu vesisateeksi.

Jo aiemmin viikolla satanut lumi on tuonut huomattavan lisäkuormituksen vanhemman lumipeitteen päälle, ja nyt yön aikana satava uusi lumi sekä myöhemmin mahdollinen vesisade lisäävät kuormaa merkittävästi. 

Lumipeite muuttuu entistä epävakaammaksi ja lumivyöry voi laueta sekä uuden lumen/tuiskulumen kerroksista ja/tai syvemmältä vanhemman lumipeitteen heikosta kerroksesta.

Tilanne on riskinhallinnan kannalta vaativa, joten vaaran välttämiseksi on viisainta pysytellä kokonaan pois lumivyörymaastosta.

Lauantain lumivyöryennusteen pääset lukemaan profiilin linkin kautta. #skipatrol_yllas #visityllas #avalancheforecasting
Kuluneen viikon alkupuolella lämpötilat nousivat reilusti plussan puolelle, eivätkä parina yönä laskeneet pakkaselle edes öiden ajaksi. Lämmennyt lumipeite kävi kaikilla ilmansuunnilla märkänä ja pehmeänä. 

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä satoi vielä jonkin aikaa jopa vettä, jonka jälkeen ilma kylmeni nopeasti ja märkä lumipeite alkoi jäätyä.

Torstaista alkaen lumipeite on ollut pakkasen kovettamaa ja sen pinta on ollut paikoin äärimmäisen liukas.

Lämmin jakso ei kuitenkaan vielä ehtinyt lämmittää lumipeitettä kauttaaltaan tarpeeksi pitkää aikaa, jotta se olisi tiivistynyt homogeeniseksi. Heikkoja kerroksia löytyy siis edelleen.

Oheinen video on kuvattu perjantai-iltapäivällä, jolloin lumipeitteen pinta oli jo paksulti kova ja kantava. Lumipeitteen alaosassa oli silti kahden alkukaudesta syntyneen korppukerroksen välissä yhä noin 20 cm sitoutumatonta märkää lunta - isokiteistä ja kantikasta pohjakuuraa.

Tällä hetkellä lumipeitteen yläosa on niin kova ja kantava, että yksittäisen laskijan mahdollisuus vaikuttaa tähän kerrokseen on vähäinen. Ilmojen jälleen lämmetessä ja lumipeitteen pehmetessä tilanne kuitenkin muuttuu.

Pääset tarkistamaan kulloisenkin tilanteen seuraamalla Ylläksen luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryennusteita profiilin linkin kautta. #skipatrol_yllas #visityllas #avalancheforecasting
Lauantaina aurinko ja lämmin sää lämmitti lumipeitettä voimakkaasti  pakkasjakson jälkeen ensimmäistä päivää. Yöksi ennustetut yöpakkaset jäivät alas laaksoihin, sillä avotunturivyöhykkeellä lämpötila on pysytellyt plusasteilla nyt jo toisen yön peräkkäin.

Lumivyöryvaara pysyy huomattavana eli tasolla 3.
(Huom! Ennuste on päivitetty aamulla 13.3.2022 klo 7.40.)

Lue tuorein Ylläksen luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryvaaraennuste profiilin linkin kautta. #skipatrol_yllas #visityllas #avalancheforecasting
Vieritä ylös