Gondoli

Hiihto­keskuksemme ylpeys, Ylläs 1 Gondolihissi on Suomen tunturihissien ykkönen

Gondoli on avoinna kesä- ja talvikausilla päivittäin. Myrskytuulella tai ukonilmalla Gondolia ei kuitenkaan voi pyörittää.

Gondolissa kahden kilometrin matka Ylläksen huipulle, 719 metrin korkeuteen, taittuu jopa seitsemässä minuutissa. Gondolin kyydissä nautit upeista maisemista kaikkina vuodenaikoina.

Gondolin käyttö sisältyy kaikkiin hissilippuihin. Myös ilman suksia voit lähteä ihastelemaan maisemia tunturin huipulle. Kiertoajelu-lipulla matkustat Gondolilla kätevästi molempiin suuntiin. Päästyäsi huipulle sinua odottavat upeat maisemat ja huipun kaksi ravintolaa YlläsKammi ja Gondol Pizza.

Yhteen Gondolin koppiin mahtuu kerrallaan enintään kahdeksan henkilöä. Gondolihissiin on esteetön pääsy pyörätuolilla sekä lastenrattailla. Osa Gondolihissin kopeista on myös koiraystävällisiä.

Kesä

Gondoli on avoinna myös kesäaikaan juhannuksen tienoilta lokakuun alkuun. Ylläs Bike Parkin upeat reitit lähtevät tunturin huipulta. Pyörän kanssa matka huipulle taittuukin Gondolissa näppärästi. Kiertoajelulle kannattaa suunnata myös kesällä, maisemat ovat upeat jokaisena vuodenaikana. Ravintola YlläsKammi palvelee asiakkaita kaikkina Gondolin aukiolopäivinä ympäri vuoden.

Kesällä voit halutessasi kulkea toiseen suuntaan myös kävellen ja ostaa Gondoliin vain yhden suunnan kertanousu-lipun!

Kesäisin Ylläksen huipulla pääsee kiertämään myös esteetöntä historiapolkua.

Tarkista Gondolin sekä Ylläs Bike Parkin aukiolo Ylläs Bike Park

 

Hinnat

Laskettelulippujen hintoihin pääset allaolevista linkeistä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Gondolista

Miksi Gondoli on suljettu?
– Yleisin syy Gondolin sulkemiseen on liian voimakas tuuli, myrsky tai kesällä ukonilma. Gondoli ei koskaan ole kiinni säästösyistä. Gondolia pyörittävä henkilökunta on töissä koko päivän, vaikka hissi ei pyörisi minuuttiakaan.

Mikä on Gondolin tuuliraja? Mistä tietää mikä on tuuliennuste?
– Tarkkaa rajaa ei ole olemassa, koska muun muassa tuulen suunta ja puuskittaisuus vaikuttavat tilanteeseen voimakkaasti. Suuntaa antavasti voisi kuitenkin sanoa, että tuulen ollessa tunturissa välillä 13-16m/s, ollaan Gondolin pyörittämisen kannalta ihan äärirajoilla. Maatuulet eivät kerro mitään tunturin tuulista, joten esimerkiksi maatuliennusteessa näkyvä 4m/s on yleensä tunturissa jo reilusti yli 10m/s. Tuulia ei tunturialueille ennusteta lainkaan. Kaikki ennusteet ovat maatuuliennusteita, joten niistä pystyy ainoastaan katsomaan vähän suuntaa siihen, että miten tuulen voimakkuus on muuttumassa. Tuulen suunta on tunturissa ratkaisevassa asemassa. Vaikka toisella puolella tunturia olisi lähes tuuletonta, voi toisella puolella olla erittäin voimakas tuuli.

Gondoli on suljettuna tuulen vuoksi, onko mahdollista, että se avautuu kesken päivän?
– Kyllä on. Mikäli sääolosuhde muuttuu sopivaksi, hissi avataan myös keskellä päivää. Huoltomiehet tarkistavat muun muassa tuulitilannetta säännöllisin väliajoin ja avaavat Gondolin jos keli sallii.

Voiko Gondoliin viedä koiran?
– Voi. Osassa kopeista on koiran kuva merkkinä, että sillä saa myös viedä koiran. Huomioithan allergiset ihmiset ja kuljetat koiraa vain sallituissa kopeissa.

Scroll to Top