Vapaalasku

Vapaalaskun ykköspaikka

Ylläs ei ole ainoastaan rinnelaskijoiden unelmapaikka, vaan tarjoaa loistavat olosuhteet myös omia laskulinjoja etsiville vapaalaskijoille.

Vapaalasku hiihtokeskusalueella

Ylläksellä vapaalaskun alkuun pääsee helposti, sillä ison tunturin monipuoliseen ja kattavaan rinnevalikoimaan kuuluu myös vapaalaskijoille pyhitettyjä off-piste rinteitä, joita ei kunnosteta rinnekoneilla lumisateiden jälkeen. Lisäksi omalla vastuulla voi pöllyytellä kevyttä uutta lunta lukuisilla hoitamattomilla alueilla kunnostettujen rinteiden väleissä tai välittömässä läheisyydessä. Tällöin ei myöskään tarvita välttämättä mitään erityisvarusteita, sillä nousut tapahtuvat normaaliin tapaan hisseillä – toki myös skinnaaminen on Ylläksellä sallittua, kunhan vain noudattaa siihen liittyviä turvaohjeita. Suositellut reitit on merkitty rinnekarttaan. Myöskään lumivyöryvaaraa ei hoidettujen rinteiden väleissä käytännössä ole. Ainoa paikka, jossa täytyy aika ajoin noudattaa varovaisuutta ja harkintaa, on Varkaankurun pohjaa reunustavilla jyrkillä seinämillä.

Rinnekarttaan merkittyjen off-pisterinteiden olosuhteita kontrolloidaan Ski patrol Ylläksen toimesta. Kun lumitilanne ja sääolosuhteet sallivat, ne avataan vapaalaskijoiden käyttöön. Off-pisterinteet ovat kuitenkin aina luonnonvaraisessa tilassa, joten laskijan täytyy ottaa jatkuvasti muuttuvat olosuhteet huomioon oman taitotasonsa vaatimalla tavalla.

Hyvän lumitilanteen vallitessa laskeminen on mahdollista myös hoidettujen rinteiden väleissä ja hiihtokeskusalueen välittömässä läheisyydessä. Näitä alueita ei kuitenkaan kontrolloida ja niillä laskeminen on täysin laskijan omalla vastuulla. Yllästunturi on lähes kauttaaltaan kivirakan peittämä ja lumipeitteen paksuus sekä kantavuus voivat vaihdella suuresti eri aikoina ja eri maastonkohdissa. Laskijan on siis aina ennen laskua varmistettava itse kulloinenkin tilanne.

Vahingon sattuessa hiihtokeskuksen ensiapupalvelut ovat käytettävissä, mutta luonnonvaraisilla alueilla sattuvia tapaturmia eivät normaalit tapaturmavakuutukset yleensä korvaa, sillä vapaalasku luokitellaan korkean riskin harrastuksiin.

 

Vapaalasku luonnonvaraisilla tuntureilla

Kokeneemmille vapaalaskijoille Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luonnonvaraisilta tuntureilta ja Yllästunturin rakentamattomilta kulmilta löytyy sitten loputtomasti reittivaihtoehtoja leppoisan loivista tunturinhännistä aina kuumottaviin jyrkänteisiin. On kuitenkin muistettava, että kun poistutaan hiihtokeskusalueelta puiston puolelle, täytyy laskijoilla olla jo riittävästi tietämystä ja taitoa lumiturvallisuuteen liittyvistä asioista.

Oleellista on hyvä laskuretkien ennakkovalmistelu, jossa otetaan huomioon päivän sää ja lumivyöryennusteen antamat tiedot vallitsevasta vyöryvaarasta. Vapaalaskun riskejä pystyy oleellisesti pienentämään, kun osaa valita mahdollisimman turvalliset reitit kulloisiinkin olosuhteisiin. Kaveripelastamisessa tarvittavat lumivyörypiippari, sondi ja lapio pitää löytyä jokaisen vapaalaskijan laskurepusta, ja niitä täytyy osata myös tarvittaessa käyttää.

Näiden tietojen ja taitojen oppiminen vaatii kouluttautumista, jatkuvaa harjoittelua ja laskuretkien myötä kertyvää käytännön kokemusta – ja Ylläksellä nämä kaikki onnistuvat!

Turvallisin tapa tutustua parhaisiin vapaalaskualueisiin on osallistua opastetulle off-pisteretkelle. Samalla laskija saa myös hyvää kokemusta ja oppia maastossa kulkemiseen lumiturvallisuusammattilaisen opastamana. Ylläksen hiihtokoulut yhdessä Ski patrol Ylläksen kanssa järjestävät laskuretkiä Yllästunturin lähioffareille ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luonnonvaraisille tuntureille. Koulutetut oppaat tietävät päivän parhaat lumipaikat ja pitävät huolen siitä, että retken aikana ei kuljeta lumivyörymaastossa.

Kokeneemmat vapaalaskijat pystyvät suunnittelemaan ja toteuttamaan lukuisia eri reittivaihtoehtoja Ylläksen seitsemän tunturin laajalla alueella. Kauimmaiset laskupaikat ovat jo huomattavan pitkän matkan päässä Äkäslompolon ja Ylläsjärven kyläkeskuksista, joten hyvä ennakkosuunnittelu ja riittävä varustautuminen on erityisen tärkeätä. Alla olevasta linkistä voit tarkistaa, mitä kaikkea laskuretkelle lähtiessä tulisi vähintäänkin huomioida.

Huippuvälineet vapaalaskuun

Suksivuokraamoistamme löytyy uusimmat varusteet ja välineet vapaalaskuun:

  • Vapaalaskusukset randositeillä, monot ja sauvat
  • Split lumilaudat
  • Nousukarvat
  • Lumiturvallisuusvälineet ja laskureput

Ski shopeista voi hankkia välineitä myös omaksi. Tarjolla on johtavien välinevalmistajien hyväksi havaittuja lumiturvallisuus – ja vapaalaskuvälineitä.

Recco

Ylläksellä on käytössä Recco – lumivyöryetsintälaite. Mikäli laskijalla on vaateissaan tai päällä olevissa varusteissaan Recco- heijastimet, hänet pystytään paikallistamaan lumen alta etsintälaitteen avulla.

 

 

Skinnausohjeet

Päivitetty ohjeita 16.2.2023 koskien hoidetuilla rinteillä skinnaamista

Ylläksen huipulle on hiihdetty lihasvoimin jo vuosikymmeniä ennen ensimmäisiä hiihtohissejä ja tätä tunturihiihdon perinnettä ovat kaikki edelleenkin tervetulleita jatkamaan. Skinnaaminen on kuitenkin normaalista rinnelaskettelusta poikkeavaa toimintaa, jolloin harrastajan täytyy ottaa huomioon siihen liittyvät varomääräykset oman ja muiden rinteiden käyttäjien turvallisuuden takia:

  • Skinnaaminen on sallittua hoidettujen rinteiden ja hissilinjojen ulkopuolella kaikkina aikoina, mikäli luonnonlumitilanne sen sallii. Huomioi kuitenkin, että rinteiden ja hissien aukioloaikojen ulkopuolella hoidetuilla rinteillä laskeminen ja yleensäkin liikkuminen on kiellettyä, koska silloin niillä tehdään kunnostustöitä. Esimerkiksi vinssitampparin vaijeria on mahdotonta nähdä pimeässä
  • Suositellut skinnausreitit on merkitty rinnekarttaan keltaisella nuolikatkoviivalla
  • Noudatamme Tukesin/SHKY:n turvallisuussuosituksia, joten hoidetuilla rinteillä skinnaaminen ei ole sallittua
  • Muista, että skinnatessa liikut aina omalla vastuulla. Käytä tarvittaessa otsavaloa äläkä pysähdy tauoille sellaisille katvealueille, joista sinua on ylhäältä päin tulevan vaikea havaita ajoissa
  • Rinteiden auki ollessa laskeminen on luonnollisesti sallittua myös hoidetuilla rinteillä
  • Lemmikkieläimien ulkoiluttaminen skinnatessa on kiellettyä hissien aukioloaikoina

Tarvittaessa saat tarkempia ohjeita ja vinkkejä hiihtokouluista tai Ski patrol Ylläksen patrolreilta, jotka tunnistat punaisista työasuista.

Scroll to Top