Lumiturvallisuus

Tiedosta riskit talvisilla tuntureilla

Ylläksen hiihtokeskuksen kunnostetuilla rinteillä ei  ole lumivyöryvaaraa, mutta alueen luonnonvaraisilla tuntureilla vyöryjä esiintyy joka talvi. Muuttuneet sääolosuhteet ja väkimäärän lisääntyminen tuntureilla ovat jopa kasvattaneet vyöryjen määrää viime vuosien aikana. Tuntureilla liikkuvan retkeilijän – olipa tämä sitten liikkeellä millä tahansa välineellä – on syytä vähintäänkin tiedostaa vaara ja pysytellä pois lumivyörymaastosta.

Vapaalaskijalle lumipeitteen alla piilevät kiinteät maastonpeitteet – kuten kivet, kannot ja puunrungot – muodostavat vyöryjä todennäköisemmän riskin vähintäänkin loukkaantumiseen. Myös eksyminen, uupuminen kaukana asutuksista sekä paleltumat voivat asettaa tuntureilla kulkijan talviset erätaidot koetukselle.

Ski patrol Ylläs – lumen asiantuntija

Hiihtokeskusalueen ulkopuolella sijaitsevien tuntureiden turvallisuus ei varsinaisesti kuulu hiihtokeskuksen vastuualueeseen, mutta Ski patrol Ylläs on heti perustamisestaan asti tehnyt vapaaehtoistyötä myös niiden turvallisuuden eteen. Patrol on kouluttautunut ja varustautunut lumivyöryjen varalta jo -90 luvulta alkaen ja menneen kolmen vuosikymmenen kuluessa Ylläksestä on muodostunut vapaalaskun – ja lumiturvallisuuden johtava osaamiskeskus Suomessa.  Täällä vapaalaskijoille on tarjolla hyvien harrastuspuitteiden lisäksi kansainvälisen tason asiantuntevaa ja ajanmukaista koulutusta.

Vankimman kokemuksen omaavat patrollerit ovat suorittaneet hyväksytysti CAA  Avalanche Operations, Level 2 – ammattikoulutuksen ja he voivat käyttää ammattinimikettä lumivyöryasiantuntija.

Tämä uraauurtava toiminta sai tunnustusta keväällä 2022, kun Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry antoi Ylläkselle Vuoden teko -palkinnon lumiturvallisuuden eteen tehdystä pitkäjänteisestä työstä.

Vapaalaskija tarvitsee erityistaitoja

Luonnonvaraisille tuntureille ja vuorille suuntaava vapaalaskija tarvitsee erityisvälineitä niin liikkumiseen, kuin myös mahdollisen lumivyöryn varalta.

Lumivyörypiippari, sondi ja lapio ovat jokaisen vapaalaskijan perusvarusteita, joita täytyy osata myös tarvittaessa käyttää. Oleellista on kuitenkin hyvä laskuretkien ennakkovalmistelu ja taito välttää kulloisiakin vaaranpaikkoja, jolloin ymmärrys säästä, lumesta ja jatkuvasti vaihtelevasta lumivyöryvaarasta on ensiarvoisen tärkeätä.

FINLAV – kurssit vapaalaskijoille ja ammattilaisille

FINLAV – Suomen lumivyörykoulutusjärjestelmä on Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n hallinnoima ja sen tavoitteena on lisätä suomalaisten yleistä tietämystä ja ymmärrystä lumivyöryvaaraan liittyvistä riskeistä ja tarjota kansainvälisten standardien mukaista laadukasta ja ajantasaista koulutusta turvallisempaan liikkumiseen lumivyörymaastojen läheisyydessä.

Ski patrol Ylläksen lumivyöryasiantuntijat ja lumivyöryteknikot ovat kaikki Suomen lumivyörykoulutusjärjestelmän auktorisoimia lumiturvallisuuskouluttajia. Ylläksellä järjestetään vuosittain useita lumiturvallisuuskursseja, joilta vapaalaskuharrastus on hyvä aloittaa. Lisäksi tarjoamme koulutusta ammatissaan lumiturvallisuustaitoja tarvitseville.

Ski patrol Ylläksen kurssit kaudella 2024 – 2025

Mielenkiintoisimmat olosuhteet lumiturvallisuuskursseille on yleensä helmi-maaliskuun aikana, jolloin lumipeite on paksuimmillaan ja luonnonvaloa riittää kurssipäivien koko ajaksi.

Ski patrol Ylläs järjestää kaudella 24-25 yhteensä viisi Lumiturvallisuus 1 – kurssia. Kurssin maksimiosallistujamäärä on kahdeksan henkilöä. Kahden päivän kurssin hinta on 336 €. Hintaan sisältyy mm. tarvittavat hissinousut.

Lisäksi järjestetään yksi ammattitason kurssikokonaisuus, jossa yhdistyy Finlav Pro 1 – kurssi ja Finlav Pelastuskurssi. Tämä kurssi on tarkoitettu ammatissaan tai vapaaehtoistehtävissään lumiturvallisuustietoja ja taitoja tarvitseville toimijoille (esim. hiihdonopettajat, ski patrol, eräoppaat, ammattipelastajat, pelastuskoiraohjaajat, jne.).

Kurssien päivämäärät, lisätietoa kursseista ja ilmoittautuminen haluamallesi kurssille alla olevien linkkien kautta:

Järjestämme myös tilauskursseja niin harrastajatarpeisiin kuin myös pelastusalan ammattilaisille tai muille työssään lumiturvallisuustaitoja tarvitseville. Finlav järjestelmän mukaisista kursseista tarjolla on Lumiturvallisuus 1-kurssit, Lumiturvallisuus 2-kurssit, Pro 1-kurssit sekä Pelastuskurssit.

Lisäksi voimme toteuttaa myös räätälöityjä kursseja ryhmän taitotason ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi vapaalaskun harrastajille tarjoamme päivän (8 tuntia) kestävää Edistynyt kaveripelastus-kurssia, jossa kurssilaiset oppivat mm. lumivyörypiipparin käytön myös kaikkein haastavimmissa etsintätilanteissa.

Lisätiedot ja tilaukset:
Tuomo Poukkanen, lumivyöryasiantuntija
Puhelin:0400 746 718, sähköposti: tuomo.poukkanen@laplandhotels.com

Lumivyöry­ennusteet

Ski patrolin lumivyöryennustetiimi laatii Ylläksen luonnonvaraisten tuntureiden paikallista lumivyöryennustetta, jota on julkaistu vapaalaskijoiden oman päätöksenteon tueksi kaudesta 2016 – 2017 alkaen. Ylläs oli ensimmäinen suomalainen hiihtokeskus, jossa aloitettiin paikallinen lumivyöryennustepalvelu. Sitä ennen patrol toimi Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennusteyksikön kenttätietoa keräävänä kumppanina ja tämä vuodesta 2003 keskeytyksettä jatkunut yhteistyö jatkuu edelleen. Ski patrolin tekemä ennuste kattaa Ylläksen seitsemän tunturin alueen, kun taas Ilmatieteenlaitoksen alueellinen ennuste laaditaan laajemmalle Ylläs-Levi alueelle.

Lumivyöryihin varautuminen

Lumivyörymaastoksi voidaan luokitella jo 10 x 10 metrin kokoinen lumipeitteinen jyrkkä maastonkohta, jossa lumen vyöryminen on mahdollista. Yleisenä jyrkkyyden raja-arvona vyöryille pidetään 30 asteen kaltevuutta, mutta jo yli 25 asteen kaltevuuksissa voi ihminen laukaista vyöryn, mikäli olosuhteet ovat sille erittäin otolliset.

Lumivyöryn sattuessa ammattimaisen avun saaminen voi useassa tapauksessa kestää liian kauan, sillä ihminen ei selviä lumen alla hengissä kovinkaan pitkää aikaa. Siksi jokaisen vapaalaskijan tulee kyetä auttamaan laskukaveriaan, jolloin nk. kaveripelastamistaidot ovat ensiarvoisen tärkeitä. Lumiturvallisuusvälineiden käyttö pitää olla hyvin hallussa, jotta pystyy toimimaan tehokkaasti paineenkin alla. Tämä vaatii jatkuvaa harjoittelua ja taitojen kertausta.

Ylläksellä tähän on tarjolla oiva mahdollisuus, sillä Ylläksen Äkäslompolon puoleisella hiihtokoululla on käytössään Pieps – piippariharjoittelulaitteisto, jonka avulla erilaisia harjoitusskenaarioita voidaan rakentaa nopeasti ja harjoittelu on sekä todentuntuista, että tehokasta. Voit osallistua hiihtokoulun ryhmäkurssille tai sitten varata yksityisen harjoitteluajan itsellesi tai koko seurueellesi.

Lumivyöry­piippareiden testausasema

Ylläksen Äkäslompolon puolella on käytössä lumivyörypiippareiden testausasema. Se sijaitsee Varkaankurun pohjalla  Jokerihissien ala-aseman tuntumassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon kulkevan reitin alkupisteessä.

Avun hälyttäminen vapaalaskuretkellä

Kaikissa hätätilanteissa hälytä apua 112 – numerosta. Lataa puhelimeesi 112 – sovellus!

 

Vapaalaskijan turvaohjeet

  • Laskeminen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuu aina omalla vastuulla. Tarkista vakuutusturvasi kattavuus!
  • Älä laske yksin. Maastossa ainoa turvasi vahingon sattuessa voi olla laskukaverisi, sillä ammattimaisen avun saaminen tiettömien taipaleiden päähän ei tapahdu hetkessä
  • Suunnittele reittisi ennakkoon kartalla sääennusteen ja lumivyöryennusteen tiedot sekä laskuryhmäsi toimintakykytaso huomioon ottaen
  • Lataa puhelimeesi 112 – sovellus, jonka avulla hälytät nopeasti apua ja annat samalla pelastajille tarkat sijaintitietosi, jolloin apu löytää paikalle mahdollisimman nopeasti
  • Ilmoita lumivyörystä hätänumeroon 112 aina, vaikka avuntarvetta ei syntyisikään. Joku tilanteen kauempaa nähnyt sivullinen on voinut tehdä hälytyksen, jolloin mittavat pelastustyöt laitetaan käyntiin turhaan, mikäli pelastusviranomaiset eivät saa oikeaa tietoa vyörypaikalta
  • Varaudu säänmuutoksiin ja mahdollisiin vahinkoihin ja onnettomuuksiin pakkaamalla reppuusi riittävästi varavaatetta, juomista ja evästä. Laskettelulasit, otsalamppu ja ensiapuvälineet kannattaa aina olla varalta mukana
  • Ennen laskuretkeä huolehdi, että joku tietää minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Muista ilmoittautua kun olette palanneet
  • Tarkista sääennuste ja lumivyöryennuste vielä kerran juuri ennen retkelle lähtöä ja tee tarvittaessa muutokset reittisuunnitelmaan. Älä epäröi jättää laskuretkeä toiseen ajankohtaan, mikäli olosuhteet tai ryhmäsi päivän toimintakyky arveluttavat
  • Testaa oma ja ryhmäsi jäsenten lumivyörypiipparit aina ennen maastoon lähtemistä ja pitempien taukojen jälkeen. Varmista, että kaikilla on myös sondi ja lapio mukana. Vyöryreput on hyvä laittaa toimintavalmiiksi heti lähtiessä

@skipatrol_yllas

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Error: There is no connected account for the user skipatrol_yllas.
Scroll to Top